Donkerblauwewolk.nl

Als de babytijd niet volgens het boekje gaat

Stevige stoel en stoere Spiderman-sokken

Januari was rustig en druk tegelijk. Ups & downs. Geen grote tegenslagen gelukkig! Ik geef jullie deze keer een uitgebreidere update. 

Afspraak kinderarts

Met de kinderarts in ons lokale ziekenhuis voerden we een prettig kennismakingsgesprek, terwijl Felix volop zat te ‘kletsen’ bij JP op schoot. “Hier mogen we echt blij mee zijn”, aldus de arts toen we vertelden dat Felix veel brabbelt, lacht en sterk op geluid en aanraking reageert. Eén van de zorgpunten is echter zijn zicht. We vragen ons af hoeveel Felix ziet en in welke mate er sprake is van een zogenaamde cerebrale visuele stoornis (CVI). Met andere woorden: misschien kunnen zijn hersenen de beelden die binnenkomen niet goed verwerken. Een volgende stap is een doorverwijzing naar Visio – een organisatie die gespecialiseerd is in het doen van diagnostiek naar CVI. To be continued. 

Reflux en hoofdschudden

Felix spuugt de laatste tijd meer en heeft last van maagzuur. Ook schudt hij tijdens de voeding soms flink met zijn hoofd. Gelukkig werd de stresskip in mij snel gerustgesteld door de neuroloog. Dit is waarschijnlijk een onschuldig fenomeen, het syndroom van Sandifer, waarbij kindjes een bepaalde houding aannemen of met hun hoofd schudden omdat ze last hebben van reflux. Felix krijgt daarom voor een aantal weken een maagzuurremmer (Nexium). 

Stoppen met hydrocortison

Na de afbouw van de prednison gingen we over op een steeds lagere dosis hydrocortison. We zitten nu in het laatste staartje van de afbouw. Over twee weken mogen we stoppen met dit medicijn. Vanaf dan krijgt Felix alleen nog tweemaal daags een relatief lage dosis Levetiracetam ofwel Keppra (een anti-epilepticum). 

Oor- en keelontsteking 

De griepepidemie sloeg ons huisje niet over. Felix was een paar dagen flink ziek met koorts en oor- en keelontsteking. Iets dat alle kleine kindjes vaker meemaken. Toch maakte ik me even flink zorgen (what’s new? ;-). Hij was namelijk echt niet zichzelf. Gelukkig sloeg de antibiotica snel aan en is meneertje weer de oude (op een snotneus en hoestje na). 

Help, een hulpmiddel!

Het aangepaste stoeltje is geleverd, met dank aan een prettige en relatief snelle service van Atlas Kidtech. Bij dit concrete momentje moesten wij even slikken. Maar al met al zijn we blij dat onze kleine man nu gezellig bij ons aan tafel kan zitten en goed rechtop kan eten.

Ook het badje is er inmiddels. Op zich een luxe ding, maar een enorm bakbeest. Het neemt onze halve badkamer in beslag. De “werkhoogte” is wel fijn voor ons. Alleen jammer dat Felix nu niet meer met Zus samen in bad kan. Weinig efficiënt ook om voor twee kids twee keer een bad te vullen. Kortom, we moeten onze draai er nog mee vinden. 

 Bron en foto credits: Orca Penguin bad van R82

Motorische ontwikkeling

Dan nog het verhaal van de Spiderman-sokken… Voor een paar euro geshopt bij de Action en er kattenbelletjes aan gemaakt :-). Deze creatie bedachten we samen met de kinderfysio, die wekelijks aan huis komt, want Felix moet meer uitgedaagd worden om met zijn voetjes te spelen en bewegen. We hopen dat hij op die manier ooit leert rollen, maar er is nog een lange weg te gaan wat dat betreft. Dat doet soms pijn, als je andere kindjes van zijn leeftijd ziet. Of als je foto’s of filmpjes terugkijkt van Zus toen ze negen maanden jong was.

Maar hee, we zouden focussen op wat hij wél kan! Hij kan brabbelen, kraaien en in een scheur liggen als we met hem spelen, speeltjes van de ene hand naar de andere overpakken, muziek maken door keihard met zijn rammelaar op zijn tafelblad te slaan, enthousiast trappelen in bad, goed van een lepel eten, zelf zijn fles vasthouden en een crackertje uit het vuistje opsmikkelen… Teveel om op te noemen, meer dan ik op bepaalde donkere momenten durfde te hopen, en we hebben er vertrouwen in dat deze lijst steeds langer wordt. Disclaimer: dit zeg ik nu heel stoer, maar vaak ben ik nog superonzeker en labiel. 

Op dieet?

Felix is een flinke baby en doordat hij minder intensief beweegt dan andere kindjes van zijn leeftijd, traint hij de overtollige vetjes er minder snel vanaf. Omdat we nog niet genoeg zorgprofessionals om ons heen hebben verzameld, gaan we binnenkort om tafel met een diëtist…

Wordt vervolgd

In maart/april, zodra Felix 1 jaar wordt, volgt een uitgebreid onderzoek met revalidatiearts, fysio, ergo en logopedist. Dan wordt ook een heupfoto bij hem gemaakt en hebben we een afspraak op de poli bij de neuroloog. Hopelijk ontdekken we binnenkort dus ook hoe het zit met zijn zicht. Nu fingers crossed dat we tot die tijd geen tot weinig medisch nieuws te melden hebben… 

Vorige

Waarom ik wél Google… en hoe lotgenotenverhalen mij (soms) helpen

Volgende

Onderbuikgevoel: “gewone” babyprobleempjes of meer aan de hand…? (1/2)

  1. Roel

    Goed geschreven, ook al is het onbeschrijfelijk waar jullie (zelfs in een ‘rustige’ maand) mee te maken hebben/krijgen. Dikke knuffel voor jullie

  2. Isabel

    Ik ben erg onder de indruk van hoe jullie hiermee omgaan. Wat een stoer mannetje is Felix. Liefs aan jullie liefdevolle gezinnetje.

  3. Ireneschijvens

    Oh lieve Magreet, wat schrijf je goed. Ben zo blij dat ik dit alles met jullie mag volgen. Je weet maar nooit, misschien wordt hij ooit een tweede Einstein!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén