Na de geboorte van dochter Zus kreeg ik een RSI-hand, omdat ik voedend op de bank Viva-forums afscrollde voor tips over tepelhoedjes, reflux en een baby die het vertikt om overdag in bed te slapen. Gesmuld heb ik van verhalen uit de Ouders van Nu. Ik verloor mezelf in anekdotes in de vriendinnen-app-groep met de alleszeggende titel ‘Babyspam’, waarin we ongegeneerd foto’s van elkaars kroost delen en advies over voeding en slaapjes uitwisselen.

Totdat ik in een situatie belandde waarin ik smachtte naar herkenbaarheid, maar deze nergens vond in mijn directe omgeving. Gelukkig maar. Met de komst van zoon Felix kwam naast een enorme berg liefde een donkergrijze wolk vol onzekerheid ons leven binnendrijven. Waar kon ik lezen over of praten met ouders die iets vergelijkbaars meemaakten? Zonder nog meer zwaarmoedigheid op mijn hals te halen? Hoe voelden zij zich en hoe overleefden zij alle onzekerheid?

Ik klom zelf in de pen. Het schrijven houdt me in deze moeilijke tijd op de been. Het ordent mijn gedachten. Misschien lees jij er enige herkenbaarheid in. Als je kraamtijd geen roze wolk is of als alles dat daarna komt niet volgens het boekje gaat. Dit is geen zelfhulpboek of recept, het is mijn verhaal. Hoe ik (wij) mezelf soms ontzettend teneergeslagen of juist intens gelukkig voel. Hoe we al die tijd luchtigheid uit het dagdagelijkse scheppen. Kortom, hoe we de donkergrijze wolk weer blauw (of roze) proberen te kleuren. En hoe we ontdekken dat donkerblauw eigenlijk een intens mooie kleur is.

Wies, Jip, Zus en Felix: niet onze echte namen, maar bijnamen of knipogen-naar… Want als je het meest persoonlijke in de openbaarheid gooit (best eng!), voelt het veiliger om je identiteit voor de onbekende buitenwereld te verhullen. Ik kies dus voor anonimiteit op een bepaald level. Dankjewel voor je begrip daarvoor. 

———————————————————————————————-

Update 2019. Wat we tot nu toe meemaakten in steekwoorden: traumatische bevalling met uterusruptuur keizersnede | hersen(vlies)ontsteking door parechovirus | kinder-intensive-care ofwel NICU | epilepsie | Syndroom van West | ontwikkelingsachterstand | cerebrale parese ofwel CP. Het is zeker niet alleen maar kommer en kwel. We koesteren de fijne momenten en dingen met elkaar. Wil je ons verhaal vanaf het begin teruglezen? Begin dan bij mijn eerste blogpost